tick 30 dagars öppet köp tick Lågprisgaranti tick Snabb Leverans tick Alltid 39kr frakt rating

Lagen om avlyssning

Att ägna sig åt avlyssning kan vara direkt nödvändigt om det handlar om att reda upp ett brottsfall. Det kan också vara en kul grej för att skoja med polarna. I de flesta fall ligger den riktiga anledning någonstans däremellan.

Många som väljer att lyssna av någon gör det av anledningar som misstänksamhet eller svartsjuka och det kan helt klart vara bra att veta vad lagen säger om asvlyssning - man får nämligen inte lyssna av folk hur som helst.

Vad säger lagen?

Det framgår inte alltid med stor tydlighet vad som är okej och vad som är olovligt när det kommer till avlyssning, hemlig inspelning och dylika aktioner. Gör man fel med sin avlyssningsutrustning kan man få bota dyrt, så det är värt att ha koll.

Det är i allmänhet väldigt viktigt att respektera den personliga integriteten. Den som inte själv deltar i ett samtal som spelas in begår ett brott. Nyckeln är att man själv deltar i samtalet. Noteras bör att inga liknande restriktioner finns mot smygfilmning vilket man enligt lag får lov att ägna sig åt utan att riskera straff. En parentes om att det inspelade materialet i regel kräver de inspelades samtycke för offentliggörning läggs till här.

Sunt förnuft

När det handlar om saker som avlyssning och inspelning i smyg så ska privatpersonen som använder dessa produkter utan att vara på uppdrag från högre instans vara försiktig. Använd prylarna med sunt förnutft!

Kom ihåg att samtal som du själv deltar i - det räcker med att du sitter i samma rum som samtalet äger rum - får du lov att spela in i smyg utan risk för påföljder.